none

Zatrucie pokarmowe – jak zapobiegać

Kilka wskazówek pomocnych w ograniczeniu ryzyka zatrucia w domu

Zatrucie pokarmowe (choroba przenoszona drogą pokarmową) ma miejsce wtedy, gdy zjemy coś, co zostało skażone – zwykle przez bakterie lub wirusy. Bywa nieprzyjemne, ale rzadko wymaga leczenia medycznego. Pijąc dużo płynów, przestrzegając prawidłowej higieny rąk i odżywiając się lekkostrawnie, wrócisz do pełnego zdrowia w ciągu jednego lub dwóch dni.

Zatrucie pokarmowe zdarza się, gdy zjemy coś skażonego przez szkodliwe zarazki, takie jak Campylobactyer, salmonella lub e.coli. Surowe jedzenie – w tym mięso, drób, jaja, ryby i owoce morza, surowe owoce i warzywa – często może zawierać znaczne ilości zarazków, które łatwo rozprzestrzeniają się na inne produkty spożywcze i powierzchnie w kuchni za pośrednictwem nieumytych rąk oraz poprzez zanieczyszczenie powierzchni (np. desek do krojenia, przyborów kuchennych, kurków). Zanieczyszczenia krzyżowe między powierzchniami są przyczyną blisko 40% wszystkich chorób przenoszonych drogą pokarmową. Z tych względów musimy zachować szczególną ostrożność podczas obsługi lub przygotowywania jedzenia w kuchni. Warto zapamiętać cztery hasła ważne dla higieny pokarmowej:  zanieczyszczenie krzyżowe, czystość, gotowanie i chłodzenie.

Częste przyczyny zatrucia pokarmowego:

Campylobacter, salmonella, listeria, escherichia coli (e. coli) i norowirus) są głównymi winowajcami zatruć pokarmowych. Warto także trzymać się z daleka od kilku innych rzeczy:

  • Jedzenie surowych lub niedogotowanych produktów (zwłaszcza drobiu, wieprzowiny, burgerów, kiełbasek i kebabów)
  • Jedzenie produktów, które są przeterminowane lub nie były prawidłowo przechowywane w warunkach chłodniczych
  • Jedzenie potraw, które przygotowywała osoba z chorobą żołądka
  • Zanieczyszczenie krzyżowe (przeniesienie zarazków ze skażonej żywności na inną żywność).

Częste objawy zatrucia pokarmowego:

W zależności od rodzaju zarazków objawy mogą pojawić się w przedziale od godziny do 36 godzin po zjedzeniu skażonej żywności.

Możliwe jest wystąpienie jednego lub wielu następujących objawów:

  • Nudności
  • Wymioty
  • Biegunka

Inne możliwe objawy:

  • Skurcze żołądka
  • Ból brzucha
  • Utrata apetytu
  • Wysoka temperatura
  • Ból mięśni
  • Dreszcze

W przypadku wirusa żołądkowego lub dolegliwości żołądkowych pij dużo płynów, a w miarę możliwości przyjmij doustny roztwór nawadniający. W ten sposób uzupełnisz sole i minerały utracone wskutek wymiotów lub biegunki. Zazwyczaj taki specyfik jest dostępny w saszetkach, do rozpuszczenia w wodzie.
Postaraj się jeść normalnie, ale posiłki powinny być lekkie, w małych porcjach. Unikaj ciężkich, pikantnych, słonych lub słodkich potraw.

Jeżeli objawy utrzymują się dłużej niż dzień lub dwa albo masz dolegliwości bólowe, skonsultuj się z lekarzem.

Profilaktyka

Na szczęście możesz dużo zrobić, aby zapobiec atakowi nieżytu żołądka lub zatrucia pokarmowego. Oto 4 zasady, których warto przestrzegać w kwestii bezpieczeństwa żywności:

Czystość

  • Dbaj o prawidłową higienę rąk. Pamiętaj o regularnym myciu rąk (Jak prawidłowo myć ręce) antybakteryjnym mydłem i wodą, zwłaszcza po korzystaniu z toalety oraz przed przystąpieniem do przygotowania posiłku i jedzeniem oraz po jedzeniu.
  • Myj i dezynfekuj powierzchnie, na których przygotowywane jest jedzenie: po przyrządzeniu potrawy (zwłaszcza surowego mięsa, ryb lub jaj) użyj sprayu dezynfekującego lub wytrzyj powierzchnie kuchenne, które były używane. Brudne przybory, sztućce i naczynia można umyć detergentem i gorącą wodą.

Dogotowanie żywności

  • Mięso powinno być dogotowane –bez widocznego różowego mięsa. Podgrzewana potrawa powinna być bardzo gorąca i nigdy nie należy odgrzewać jej więcej niż raz.
  • Ostudź, przykryj i włóż ugotowaną potrawę do lodówki w ciągu godziny
  • W razie potrzeby podziel duże porcje na mniejsze pojemniki, aby przyspieszyć proces stygnięcia. Stosuj się do instrukcji podanych na opakowaniu, dotyczących przechowywania świeżej żywności w lodówce, i zjedz (lub wyrzuć) produkty przed upływem terminu ważności.

Unikaj zanieczyszczeń krzyżowych

  • Pamiętaj o umyciu rąk przed przystąpieniem do przyrządzania jedzenia oraz bezpośrednio po obróbce surowych składników. Surowe produkty powinny być przyrządzane w kuchni z daleka od ugotowanych potraw, z użyciem innych przyborów i innej deski do krojenia. Nie wolno przechowywać surowych produktów w lodówce nad ugotowanym jedzeniem, ponieważ cieknące krople mogą spowodować skażenie ugotowanych potraw.

Zachowanie higieny w domu to pierwszy krok do ograniczenia ryzyka wystąpienia zatrucia pokarmowego. Aby dowiedzieć się więcej o sposobach utrzymywania czystości w pozostałych miejscach w domu, kliknij tutaj 

Nasza  wiedza