
Układ odpornościowy u kobiet w czasie ciąży jest w naturalny sposób osłabiony, w związku z czym przyszła mama może być bardziej podatna na ewentualne choroby, dlatego szczególnie ważne jest, by o siebie wyjątkowo dbała. Przedstawiamy nasz podręcznik na temat sposobów zapobiegania chorobom podczas ciąży oraz kilka wskazówek, jak radzić sobie z porannymi mdłościami.
Czego mogę spodziewać się w związku z porannymi mdłościami?
Nudności i wymioty w pierwszym etapie ciąży to objawy często występujących porannych mdłości. Poranne mdłości to normalne objawy i pomimo swojej nazwy mogą wystąpić o każdej porze dnia (nawet w nocy). Aby złagodzić objawy:
Odpoczywaj: Rób sobie regularne przerwy na odpoczynek, ponieważ zmęczenie może potęgować nudności.
Pij: Pij wodę często i w małych ilościach, aby zapewnić odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, a przy tym nie czuć się zbyt opitą.
Podjadaj: Spożywaj w małych ilościach zdrowe produkty bogate w węglowodany, o niskiej zawartości tłuszczu.
Jedz posiłki na zimno: Zaleca się spożywanie posiłków na zimno, zamiast gorących dań, ponieważ wydzielają one mniej zapachów.
Przestrzegaj nawyków dobrej higieny: Pamiętaj o myciu rąk po każdym ataku porannych mdłości, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.
- Przechowuj i przyrządzaj surowe produkty z dala od potraw gotowanych i gotowych do spożycia.
- Wszelkie zwierzęta domowe trzymaj z dala od powierzchni roboczych, na których przygotowujesz posiłki, i miejsc jadalnianych.
Odpowiednia dieta i higiena żywienia podczas ciąży
Od pierwszych tygodni ciąży musisz odpowiednio się odżywiać i rozważnie przygotowywać swoje posiłki. Kobiety w ciąży mogą być podatne na niektóre bakterie i infekcje, które mogą mieć poważne skutki dla zdrowia przyszłej mamy i jej dziecka – odpowiednia dieta i przestrzeganie higieny to podstawa.
Aby zapewnić swojemu dziecku najlepsze warunki do rozwoju, upewnij się, że przestrzegasz zdrowej i zbilansowanej diety i unikasz następujących produktów:
- miękkie sery z niepasteryzowanego mleka i nabiał.
- jajka surowe lub jajka na miękko.
- wątróbka, pasztety i wędliny, np. szynka parmeńska – spożywanie takich wyrafinowanych produktów jest dość ryzykowne, nieprawdaż? – ponadto szynka, salami oraz niedogotowane mięso.
- Spożywaj maksymalnie dwie porcje tłustych ryb tygodniowo.
- Nie przekraczaj 200 mg spożycia kofeiny dziennie (co odpowiada dwóm kubkom kawy rozpuszczalnej)
Aby zminimalizować ryzyko zagrożenia dla siebie i swojego dziecka, powinnaś również w odpowiedni sposób przygotowywać posiłki.
Higiena rąk
Myj ręce wodą z mydłem przed przygotowywaniem posiłków i jedzeniem oraz po tych czynnościach.
Surowe produkty
Podczas przygotowywania posiłków szczególną uwagę poświęć surowym produktom – bakterie obecne w surowym mięsie, rybach czy jajkach mogą łatwo rozprzestrzenić się po całej kuchni.
Krojenie i gotowanie
Cały sprzęt kuchenny i deski do krojenia, z których korzystałaś, umyj detergentem oraz spłucz gorącą wodą. Przetrzyj powierzchnie robocze jednorazową ściereczką ze środkiem dezynfekującym. Można również użyć ściereczek wielorazowego użytku, jednak należy je regularnie prać i dezynfekować.
Resztki żywności
Zawsze używaj worków na śmieci i dezynfekuj kosz po każdym opróżnieniu. Staraj się zawsze przykrywać kosz na śmieci, by nie był brzydko pachnącym zaproszeniem dla much i szkodników.
Przeziębienie i grypa podczas ciąży
Być może znasz już najważniejsze informacje na temat przeziębienia i grypy – prawdopodobnie nie są ci obce takie objawy przeziębienia jak kaszel czy ból gardła, oraz grypy – ból mięśni i gorączka. Przestrzeganie odpowiedniej higieny rąk pomoże ci zredukować ryzyko wystąpienia zarazków odpowiedzialnych za przeziębienie lub wirusów grypy.
- Często myj ręce wodą z mydłem lub używaj żelu antybakteryjnego do rąk
- Systematycznie myj i dezynfekuj powierzchnie, takie jak krany, klamki oraz wyłączniki.
- Unikaj bliskich kontaktów z osobami, które są przeziębione lub mają grypę
- Kiedy kaszlesz lub kichasz, zakrywaj usta i nos chusteczką
- Zużyte chusteczki wyrzucaj do kosza, po czym dokładnie umyj ręce