Zatrucie pokarmowe (choroba przenoszona drogą pokarmową)

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Zatrucie pokarmowe (choroba przenoszona drogą pokarmową) następuje wtedy, gdy spożywamy żywność zakażoną zazwyczaj bakteriami lub wirusem. Choroba ta może mieć nieprzyjemny przebieg, jednak rzadko wymaga interwencji medycznej. Pijąc dużą ilość płynów, zachowując właściwą higienę rąk i spożywając lekkie posiłki powinniśmy wrócić do pełni zdrowia w ciągu jednego lub dwóch dni. 

Zatrucie pokarmowe następuje wtedy, gdy spożywamy żywność zakażoną groźnymi bakteriami takimi jak Campylobacter, Salmonella czy E. coli. Na surowej żywności, np. mięsie, drobiu, jajach, rybach i owocach morza, surowych owocach i warzywach mogą się znajdować duże ilości zarazków, które łatwo przenoszą się na inne rodzaje żywności i powierzchnie kuchenne poprzez brak dostatecznej higieny rąk i zanieczyszczenie powierzchni roboczych (np. desek do krojenia, naczyń i sztućców, kranów). Krzyżowe skażenie kilku powierzchni odpowiada za blisko 40% chorób przenoszonych drogą pokarmową. Dlatego też musimy zachować szczególną ostrożność podczas obróbki i przygotowywania żywności w kuchni. Pamiętajmy o „wielkiej czwórce” w higienie żywności: skażeniu krzyżowym, czystości, gotowaniu i chłodzeniu

Przyczyny

Campylobacter, Salmonella, Listeria, Escherichia coli (E. coli) i norowirus (wirus grypy żołądkowej) to najważniejsze patogeny wywołujące zatrucia pokarmowe. 

Główne przyczyny zatruć:

  • Spożywanie surowej lub niedogotowanej żywności (zwłaszcza drobiu, wieprzowiny, burgerów, kiełbas i kebabów) 
  • Spożywanie żywności, która jest przeterminowana lub nie była odpowiednio przechowywana w warunkach chłodniczych
  • Spożywanie żywności przygotowywanej lub podawanej przez osobę mającą biegunkę lub wymioty  
  • Zakażenie krzyżowe (podczas którego zarazki są przenoszone z zakażonej żywności na inny produkt)  

Objawy

Zależnie od rodzaju patogenu, objawy zatrucia mogą pojawić się w czasie od 1 do 36 godzin po spożyciu zakażonej żywności.

Wśród najczęstszych objawów można wyróżnić:

  • Nudności
  • Wymioty
  • Biegunkę

Inne objawy to

  • Skurcze żołądka
  • Ból brzucha
  • Utrata apetytu
  • Gorączka
  • Ból mięśni
  • Dreszcze

Jeżeli zarazisz się wirusową chorobą przewodu pokarmowego lub doznasz rozstroju żołądka, pij duże ilości płynów i – jeżeli to możliwe – zażyj preparat, który po rozpuszczeniu tworzy roztwór nawadniający (ORS). Uzupełni on sole i składniki mineralne, które tracimy w wyniku wymiotów i biegunki. Preparaty te zazwyczaj są dostępne w saszetkach i należy rozpuścić je w wodzie.

Należy jeść standardowe posiłki, pamiętając jednak, że powinny mieć niewielką objętość i być lekkie. Należy unikać potraw ciężkich, mocno przyprawionych, słonych lub słodkich.

Jeżeli objawy utrzymują się ponad 1-2 dni lub gdy towarzyszy im ból, należy skonsultować się z lekarzem.

Sposoby zapobiegania

Na szczęście możemy zrobić wiele, aby uniknąć zapalenia żołądka lub chorób przenoszonych drogą pokarmową. Zawsze należy pamiętać o „wielkiej czwórce” bezpieczeństwa żywności

Czystość:

  • Przestrzegaj właściwej higieny rąk : Pamiętaj o regularnym myciu rąk wodą i mydłem, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, a także przed przystąpieniem do przygotowywania i spożywania żywności oraz po nim.
  • Czyść i dezynfekuj powierzchnie, na których przygotowujesz żywność.

Dbaj o całkowite ugotowanie żywności

  • Mięso powinno być w pełni ugotowane – wyciekający z niego sos powinien być przejrzysty, a mięso nie powinno mieć różowego koloru. Dopilnuj, aby żywność była podgrzewana w wysokiej temperaturze i nigdy nie podgrzewaj żywności ponownie więcej niż raz.

Ostudź, przykryj i schłodź ugotowaną żywność w ciągu godziny. 

  • Proces studzenia można przyspieszyć, porcjując większe kawałki żywności do mniejszych pojemników. Należy przestrzegać zaleceń producenta dotyczących przechowywania świeżej żywności w lodówce i spożywać (lub wyrzucić) produkty żywnościowe przed upływem daty przydatności do spożycia.

Unikaj zakażenia krzyżowego

  • Pamiętaj o myciu rąk przed przystąpieniem do przygotowywania żywności oraz bezpośrednio po obróbce surowych składników. W kuchni należy także zadbać o przygotowywanie surowej żywności w bezpiecznej odległości od żywności gotowanej, przy użyciu innych naczyń i desek do krojenia. W lodówce nie należy przechowywać żywności surowej nad żywnością gotowaną, ponieważ wyciekający sok może zanieczyścić żywność gotowaną. 
522 FOOD SAFETY 740X400

Bezpieczeństwo i higiena żywności

Czy wiesz, że większość zatruć pokarmowych ma swój początek w domu i wynika z nieprawidłowej higieny w kuchni? Dowiedz się więcej na temat zapobiegania zatruciom pokarmowym poprzez stosowanie 4 zasad bezpieczeństwa żywności. 

GERM LARGE

Jak myć ręce

Od zawsze myjesz ręce – ale czy robisz to we właściwy sposób? Prawidłowa technika mycia rąk ma ogromne znaczenie dla zapewnienia sobie i innym osobom ochrony przed rozprzestrzenianiem się groźnych zarazków. Przeczytaj nasz prosty przewodnik i dowiedz się, jak powinniśmy myć ręce.

423 DIARRHOEA 444X240

Biegunka

Nie jest to nic przyjemnego, jednak zdarza się dość często. Dowiedz się jakie są przyczyny biegunki, typowe objawy i jak zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii w domu.

Góra strony