611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Zarazki są wszędzie. Nie możemy jednak popaść w panikę – większości z nich jest całkowicie nieszkodliwa. Działanie niektórych z nich jest nawet dla nas korzystne – np. flora bakteryjna w jelitach odpowiedzialna za lepsze trawienie. Ważne jest, by chronić nasze rodziny przed tymi drobnoustrojami, które mogą powodować choroby i inne infekcje.

Jak rozprzestrzeniają się zarazki?

Szkodliwe bakterie i inne drobnoustroje mogą zostać przeniesione do domu na ludziach lub zwierzętach domowych lub w skażonej żywności i wodzie. 

Sposób, w jaki się rozprzestrzeniają, częściowo zależy od nas. Mycie zabrudzonych powierzchni bez przestrzegania odpowiednich zasad higieny (np. używanie ściereczki, którą zapominamy regularnie dezynfekować) może przyczynić się do szybszego rozprzestrzeniania się zarazków na inne powierzchnie. Zupełnie nieświadomie możemy również przez cały dzień przenosić bakterie na naszych rękach. Mogą być one przenoszone na wszystko, czego dotykamy, i tak do kolejnego umycia rąk.

Ponadto osoba z chorobą wirusową, np. grypą może przenosić zarazki drogą kropelkową, np. kaszląc, kichając czy po prostu oddychając. Kropelki opadają na różne przedmioty – poprzez kontakt z tak zakażonymi przedmiotami lub poprzez wdychane powietrze mogą zarażać się kolejne osoby. 

Zjawisko to nazywane jest łańcuchem infekcji – szkodliwe bakterie i inne drobnoustroje przenoszone są mimowolnie z jednej osoby na drugą, wywołując infekcję. Na szczęście łańcuch ten można przerwać. 

Przerywanie łańcucha infekcji

Najlepszym sposobem, by zatrzymać rozprzestrzenianie się bakterii jest odpowiednia higiena. Poniżej kilka wskazówek, które mogą pomóc:

  • Regularnie myj ręce – zwłaszcza przed jedzeniem, po jedzeniu, przed i po przygotowaniu posiłku, po kaszlaniu, kichaniu lub wizycie w toalecie, po zmianie pieluszki twojego malucha.
  • Zakrywaj chusteczką usta i nos podczas kaszlania lub kichania. • Wyrzucaj zużyte chusteczki do kosza, po czym dokładnie myj ręce. 
  • Bezpiecznie przechowuj żywność oraz przygotowuj posiłki. Myj regularnie ręce i powierzchnie w twoim domu, przechowuj oddzielnie surowe i gotowane produkty, dokładnie gotuj potrawy i schładzaj świeże lub gotowane produkty, by ograniczyć rozprzestrzenianie się bakterii.
  • Szczepienia (lub szczepienia ochronne) to doskonały sposób na ochronę przed poważnymi infekcjami. Upewnij się, że twoi najbliżsi są na bieżąco z odpowiednimi szczepieniami zalecanymi przez twojego lekarza.
  • Regularnie myj i dezynfekuj powierzchnie w twoim domu – szczególnie te, mające kontakt z żywnością, oraz te, które często dotykamy – krany, klamki i klawisze telefonu.

Myć czy dezynfekować? Na czym polega różnica?

Mycie oznacza usuwanie zabrudzeń i niektórych zarazków drobnoustrojów zazwyczaj przy użyciu detergentu lub przemywając zabrudzoną powierzchnię gorącą wodą bieżącą. W przypadku małych przedmiotów (np. sztućców lub porcelany) takie rozwiązanie wystarcza. 

Dezynfekowanie oznacza zabicie większości obecnych bakterii. Jest to szczególnie ważne w przypadku większych lub stałych powierzchni, gdzie nie jest możliwe całościowe spłukanie wodą (np. blaty robocze, toalety, zlewy i słuchawki telefoniczne). Regularnie dezynfekowanie powierzchni w twoim domu to jeden z najlepszych sposobów na zapobieganie rozprzestrzenianiu się szkodliwych drobnoustrojow. 

Pamiętaj, że szkodliwe bakterie zawsze znajdą sposób, by dostać się nawet do czystego domu. Zapraszamy na naszą stronę, gdzie znajduje się więcej informacji na temat częstych chorób oraz nasze porady, jak pomóc tobie i twoim najbliższym, jeśli któryś z domowników jest chory.