521 KITCHEN HOTSPOTS

Wiele rodzin spędza razem najwięcej czasu w kuchni. Jest to również miejsce lubiane przez bakterie. Okazuje się, że przyczyny większości zatruć pokarmowych leżą w domu, a nie poza nim, i są nimi niewłaściwe nawyki higieniczne podczas przygotowywania posiłków i innych prac w kuchni. Co więc można zrobić, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się groźnych bakterii?

Nie trzeba od razu robić rewolucji wszędzie, jednak niektóre obszary, w których najczęściej występują zarazki, należy sprzątać częściej niż inne, tak aby zapewnić pełnię bezpieczeństwa w kuchni.

Najważniejsze obszary w kuchni, w których najczęściej występują zarazki:

  • Szmatki i gąbki: Jeżeli szmatki są pozostawiane mokre, mogą się w nich szybko rozwinąć bakterie. Bakterie te mogą się przenieść na inne przedmioty i powierzchnie w kuchni podczas ponownego używania takich szmatek lub gąbek. Należy używać jednorazowych szmatek do czyszczenia lub odkażać szmatki i gąbki wielorazowego użytku.
  • Powierzchnie mające styczność w żywnością: Blaty i deski do krojenia są narażone na skażenie bakteriami pochodzącymi z surowych produktów spożywczych takich jak mięso, drób, składniki sałatek, owoce czy warzywa. Żywność surowa i gotowa do spożycia powinna być przechowywana oddzielnie, a najlepiej używać do jej obróbki desek do krojenia w różnych kolorach. Wszystkie powierzchnie należy czyścić i dezynfekować po użyciu, po zakończeniu obróbki żywności należy dokładnie umyć ręce. 

Często dotykane powierzchnie: Niektóre powierzchnie w kuchni mogą stanowić potencjalną drogę przenoszenia zarazków. Przed przystąpieniem do przygotowywania żywności należy umyć ręce wodą i mydłem, nawet jeśli nie są wyraźnie brudne. Należy regularnie dezynfekować te powierzchnie, ponieważ mogą one być skażone poprzez kontakt z brudnymi rękoma, na których mogą się znajdować bakterie pochodzące z surowej żywności. Niektóre z często dotykanych powierzchni w kuchni to: 

  • Wewnętrzne powierzchnie lodówki, zamrażarki i kuchenki
  • Uchwyty drzwiczek i szuflad
  • Powierzchnie blatów
  • Krany
  • Zlewy: mogą zostać skażone, jeżeli surowe produkty żywnościowe (np. drób, surowe owoce, składniki sałatek i warzywa) są opłukiwane w zlewie przed przygotowywaniem potraw. Również płukanie skażonych przedmiotów, np. gąbek kuchennych czy szmatek do czyszczenia, lub używanie ich do mycia zlewu może zwiększyć skażenie bakteryjne. Powierzchnie zlewów i wokół nich, w tym krany, należy regularnie dezynfekować za pomocą Antybakteryjnego środka do czyszczenia powierzchni Dettol
  • Kosz na śmieci: kosz na śmieci jest kolejnym miejscem, w którym gromadzą się zarazki. Należy używać kosza z pokrywą, aby nie uniemożliwiać dostępu do niego gryzoniom i owadom oraz by nie dopuścić do rozprzestrzeniania się nieprzyjemnego zapachu. Kosz należy regularnie opróżniać, czyścić i dezynfekować, nie zapominając czyszczeniu i dezynfekowaniu pokrywy i uchwytów.
  • Nie zapominaj o myciu rąk: ręce to jeden z najważniejszych kanałów skażenia i zakażenia krzyżowego w domu. Podczas prac w kuchni należy pamiętać o myciu rąk wodą i mydłem przed przystąpieniem do przygotowywania i spożywania żywności i po nim